EU szabványos játszótér

EU szabványos játszótér a biztonságos kikapcsolódás jegyében

A játszóterek léte szinte minden ma létező generáció gyermekkorának meghatározó élményét képezi. Annyira alapvetőnek számítanak, hogy elképzelhetetlen egy gyermekkor ennek megléte nélkül. A kinti mókázás, az óvoda és iskola utáni közösségi játék alapélménye.

Ugyanakkor, nagy fejlődésen ment keresztül ez a közösségi tér, hála az EU szabványos játszóterek megjelenésének. De mi is a lényege egy EU szabványos játszótérnek? A mai játszótereket meghatározó szabályokat még 1999-ben hozták. Ennek lényege az volt, és ezáltal az EU szabványos játszótér lényege is ez, hogy biztonságosabbá váljon gyermekeink számára a kikapcsolódásnak ez a formája. A szabványos alkalmazásával ugyanis csökkenthető és minimalizálható a játék közben bekövetkező sérülések és balesetek kockázata.

Egy EU szabványos játszótér a maga részéről úgymond mindent megtesz, és garantál a biztonság érdekében. Amire nem tud felelősséget vállalni egy játék eszköz, arra nyilván nem is fog, sem a tervező és gyártó, de amilyen sérülések mégis bekövetkeznek egy EU szabványos játszótéren, az már nem a gyártó hibájából, vagy a balesetveszélyes játék eszközből vagy terepből, környezetből fog fakadni. Tehát, ha rosszalkodik egy gyerek, nem rendeltetésszerűen használ egy eszközt, vagy lelökik egymást a gyerekek, stb., az nem a gyártó hibájának lesz betudható.

Az 1999-ben hatályba lépett szabályoknak köszönhető, hogy a nosztalgikus, de nem feltétlen biztonságos játszótereket sikerült modernizálni, biztonságosabb keretek között. Például, a szórt kavicsot felváltotta a gumiborítás, valamint a fa vagy műanyag ügyességi pályák és a kis kalandparkok megjelenését is innentől datálhatjuk. Ha minőségi EU szabványos játszótér telepítését tervezzük, mindenképp nézzük körül a faberland.hu oldalán, hiszen profiljuk alapvető részét képezi a szabványok szerinti játszóterek és parkok kialakítása!