építőkocka és két fiú

Milyen készségeket fejleszt az építőkocka?

Köztudott, hogy a gyerekek legendás fantáziával rendelkeznek, mellyel kapcsolatban úgy gondolom, hogy fejlesztendő és ki kell használnunk ezt a képességüket arra, hogy új dolgokat tanítsunk nekik.

A fantázia az egyfajta imaginációs technika, mely lehetővé teszi számukra azt, hogy a világunkból származó különféle új információkat fel tudják dolgozni, meg tudják érteni azokat és magukévá is tudják tenni őket, azaz be tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Ez a sok játszáson és játékon keresztül működik náluk. Ilyen játék például az építőkocka is, amivel meg tudjuk velük ismertetni a különböző színeket, a formákat, fejleszthetők ezáltal a mozdulataik, a kézügyességük. Ezekre a készségekre ráépítve később nagyobb volumenű dolgokat is megtaníthatunk nekik. Nem csak ezek, hanem mondjuk a szépérzékük is fejlődik játék közben, megtanulják, hogy a különböző lakásbelsőkben milyen az ideális elrendezés.

Az építőkocka oktatási intézményekben épp annyira fontos szerepet kap, mint amennyire fontos, hogy otthonainkban is tartsunk belőlük a gyermek életkorának megfelelő kiszerelésben. Az életkor előrehaladtával, a kézügyesség és az erő fejlődésével magasabb fokozatokra emelhetjük a játék nehézségi szintjét. Kiskorban a nagy puha építőkockák bizonyulnak jó választásnak, hiszen az egészen kicsi gyerekeknek készült darabok sarkai lekerekítettek, hogy ne tudjanak vele senkit sem megsérteni. Később válthatunk a nagy, de kemény DUPLO-ra, majd ezt követően a kicsi és kemény LEGO-ra, amely talán a legnépszerűbb építőkocka.