boros poharak és koccintás

Bordeaux 2010-2020: A valaha volt legsikeresebb évtized?

Az MWH Wine csapatának most volt az első szoros találkozója a 2020-as Bordeaux-val. Jó dolgokat hallottunk, és a benyomásaink követik a legtöbb vezető kritikusét abban, hogy a 2020-as Bordeaux-ban kiváló borok készültek.

Noha nincs egységesség az elnevezések között, ahogyan azt 2015-ben, 2016-ban, 2018-ban vagy 2019-ben láthattuk, és olyan települések jártak a legjobban, mint Pomerol és St. Emilion, kétségtelen, hogy ez egy újabb szép év.

A kóstolót követően elkezdtük megvitatni azt a lenyűgöző formafutást, amelyet Bordeaux az elmúlt években tapasztalt. Csapatunk az 1970-es évek vége óta kóstolgatta a bordeaux-i borokat, és nem tudunk felidézni olyan időszakot, amikor a nagy évjáratok olyan termékenyek lettek volna, vagy olyan rendszerességgel jöttek volna, mint 2010 óta. Igen, az olyan évtizedek, mint az 1980-as évek, nagyon sikeresek voltak olyan sztárokkal, mint 1982, 1986, 1988 és 1989 besorolták a legjobb borok közé, amelyeket ez a hangulatos borvidék valaha termelt.

A nagyszerű évjáratok Isten, és az anyatermészet ajándéka. A borász okossága és a mostani technológiája ellenére csak annyi van, amit átlagos vagy rossz minőségű szőlővel meg lehet tenni. 2013-ban sok borász elmélkedett arról, milyen messzire jutott a technológia. Ennek az esős évjáratnak voltak olyan árnyalatai, mint az 1991-es és 1993-as évek, de a borok hígítása és zöldje helyett általában nagyon egészségesek, teljesek és élvezetesek.

Az elmúlt évtizedben egyre gyakrabban fordult elő, hogy melegebb évjáratok, kevesebb eső és ideális körülmények között hozták be a termést. Ez egy olyan trend, amely Champagne-tól Kaliforniáig, Sussextől Stellenboschig terjed, és sokan a globális felmelegedés következményeként tekintenek rá. Míg ez sok borvidéken káoszt okoz – az ausztrál borászok megváltoztatják az általuk termesztett szőlőt, a dél-afrikaiak pedig a dombok felé tartanak –, Bordeaux profitál ebből, legalábbis rövid távon. Már egy ideje azon spekulálunk, hogy vajon az éghajlatváltozás jóindulatúan megöli-e Bordeaux-t, mivel úgy tűnik, hogy változás van folyamatban, csak az idő fogja eldönteni.

Egy dolog biztosan kijelenthető, hogy a bordeaux-i borkészítés minősége az elmúlt néhány évtizedben rohamosan megemelkedett. Míg egyesek a szakmában panaszkodnak a változó stílusok miatt, és azt mondják, hogy a borok jobbak voltak a 60-as, 70-es és 80-as években, a termelés általános minősége javult. Ahogy nőtt az érdeklődés és az árak emelkedtek, a pincészetek globálisan képzett, rendkívül tehetséges borászokba és tanácsadókba fektettek be, akik lehetővé tették számukra, hogy a legtöbbet hozhassák ki a borászatukból. Bármi legyen is a véleménye, egyértelmű, hogy a bordeaux-i borok újabb változásra készülnek, és a borkedvelők nagyszerű dolgokra számíthatnak.