vízálló laminált padló, növény és szőnyeg

A vízálló laminált padló próbára téve

Egyes gyártók azt állítják, hogy vízálló laminált padlót kínálnak. Ez egy marketingfogás vagy tényleg igaz lehet? A bérbeadóknak olyan padlóra van szükségük, amely megfelel a nagy igénybevételnek a konyhában és a fürdőszobában, és a vízálló fa vonzó sokak számára.

Arra vállalkoztunk, hogy megvalósítsunk egy Lőrinc Parkett vízálló laminált padló tesztelését számos különféle opcióval, amelyek közül egyes opciók azt állították, hogy vízállóak, mások nem állítottak ilyet. Összehasonlítás céljából mindent ellenőriztünk.

A Pergo Portfolio és a Pergo Timbercraft vízállónak vallották magukat. Az üzlet egyik táblája ezt az állítást csak a kiömlésekre, a háziállatokra és a nedves felmosásra korlátozta. Az egyik jótállás így szólt: „Ez a korlátozott jótállás nem vonatkozik a mindennapi háztartási kiömléseken kívüli események által okozott nedvességkárokra, ideértve, de nem kizárólagosan, a kiöntéseket, az állóvizet, a csövek szivárgását, a mechanikai hibákat vagy a készülék szivárgását.”

Végeztünk egy „rázási tesztet” a vízálló laminált padlók kapcsán. Mindegyik pár darabot egymáshoz rögzítettük, a két darab egyike tartotta, és három irányban ráztuk meg. A nem kézzel tartott darab leeshet, ha nem reteszelő a kialakítás. Ez minőségi mérőszámot adott az anyag szilárdságáról és a vetemedéssel vagy szétválással szembeni ellenállásáról.

„Áztatási tesztet” is végeztünk több vízálló laminált padló tesztelésére. Mindegyik pár darabot szobahőmérsékleten két napig vízbe áztattunk. A csatlakozás félig víz alá került mindegyik páron. Minden egyes darabpárt az áztatás előtt és után mértek pontos mérőszalaggal. A mérési irányok hosszúság, szélesség és a vastagság voltak. A vízálló laminált padló valóban képes kiállni ezeket a próbákat számos gyártmány esetében, különösen kiemelve a Lőrinc Parkett által forgalmazott gyártmányokat.